
آشنایی با دایکست
- 16/09/1398 16/09/1398
- شنبه 16 آذر 1398
- 3582 نفر
در ادامه با دایکاست بیشتر آشنا خواهید گردید.
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که دایکاست چیست؟! دایکاست یا ریختهگری تحت فشار به شیوه تولید قطعه از طریق تزریق فلز مذاب و تحت فشار به درون قالب. شیوه دایکاست از این جهت که در آن فلز مذاب به درون حفرهای به شکل قطعه ریخته شده و بعد از سرد شدن قطعه مورد نظر به دست میآید، بسیار شبیه ریختهگری ریژه میباشد. فقط اختلاف بین این دو شیوه، نحوه پر کردن حفره قالب است.
در روش قالب ریژه فلز مذاب تحت نیروی وزن خود سیلان پیدا میکند و به درون قالب میرود، حال آنکه در روش دایکاست فلز مذاب تحت فشار و سرعت بیشتری به درون قالب میرود. به همین علت در دایکاست قطعات با اشکال پیچیدهتری را میتوان تولید نمود.
روش کار دایکاست
قالبهای دایکاست بعد از بسته شدن قالب، مواد مذاب به داخل یک نوع پمپ یا سیستم تزریق (بسته به طرح دستگاه) هدایت شده و سپس در حالی که پیستون پمپ، مواد مذاب را با سرعت از سوی سیستم تغذیه قالب به داخل حفره میفرستد، هوای داخل حفره از طریق سوراخهای هواکش خارج میشود. این پمپ در برخی از دستگاهها دارای درجه حرارت محیط و در بعضی دیگر دارای درجه حرارت مذاب است.
همچنین مقدار مواد مذاب تزریق شده قبل از اندازه مورد نیاز جهت پر کردن حفره است تا سرباره گیرها را پر کند و حتی پلیسهها را در اطراف قطعه به وجود آورد. سپس در مرحله دوم زمانی که ماده مذاب در حال سرد شدن در داخل حفره است، پمپ همچنان فشار خود را ادامه میدهد. در مرحله سوم قالب باز شده و قطعه به بیرون پرتاب میشود.
در آخرین مرحله همچنان که قالب باز است داخل حفره قالب تمیز و در صورت نیاز روغنکاری شده و دوباره قالب بسته و آماده تکرار عملیات قبل میشود.
مزایای مهم تولید با دایکاست عبارتاند از:
- اشکال پیچیدهتری را میتوان تولید کرد.
- به دلیل آنکه قالب با سرعت و تحت فشار پر میشود قطعات با دیوارههای نازکتری را میتوان تولید کرد و خلاصه آنکه در این روش نسبت طول قطعه به ضخامت قطعه به مراتب بیشتر از سایر روشها است.
- نرخ تولید در این روش بسیار بالا است، به ویژه اگر قالبهای چند حفرهای باشد.
- معمولاً قطعه تولید شده به وسیله دایکاست از پرداخت سطح خوبی برخوردار است و احتیاجی به عملیات ماشینکاری بعدی ندارد و به دلیل عملیات فوقالعاده اقتصادی است.
- قالبهای دایکاست مانند قالبهای ریژه معمولاً بیش از آنکه فرسوده شوند و در ابعاد قطعه تولید شده اختلافی به وجود آید، هزاران قطعه تولید خواهدکرد، در نتیجه سرمایهگذاری برای تولید قطعه کمتر است.
- نسبت به دیگر روشهای تولید قطعه، از فلز مذاب با روش دایکاست مقاطع ظریفتری را روی قطعه میتوان به وجود آورد.
- اکثر قطعات تولید شده با کمترین پرداخت، آماده آب فلزکاری هستند.
- قطعات آلومینیومی ساخته شده توسط دایکاست معمولاً نسبت به روشهای دیگر مانند ریختهگری آلومینیوم در ماسه مقاومت بیشتری دارند.
همچنین امروزه از روش دایکاست برای تولید قطعات لوستر استفاده میگردد، که اکثر مزایاهای ذکر شده را در بر میگیرد.